18 Mart 2010 Perşembe

ANA KAYBI




Değerli arıcı arkadaşlar.


Arıcılığa yeni başlamış birisi olarak bilgi ve tecrübenize ihtiyacım var.


1- Son baharda anayı yeni çıkarmış ve çiftleşme yapamamış bir kovanımdaki ana arı yumurlama yapmadığı için öldürüldü. Kovanda üç çerçeve arı bulunmakta. Ana arı mevcut deyil. Kovanlarım 1100 rakımlı bir yerde ve henüz havalar ısınmadı. Bu kovanımı nasıl kurtarabilirim.


2- Ana arısı yaşlanmış iki kovanım var. Bu kovanlara yeni ana arı vermek istiyorum. Hangi yöntemi uygulamam gerikir.


Bu konularda yardımcı olursanız memnun olurum. Saygılar, selamlar.

3 yorum:

  1. Sevgili Tekemel bey;

    birinci sorunun cevabı şu anda anasız arın varsa yanındakiyle hemen birleştir.Eskimiş olan analarıda ana üretimi başladımı satın alıp kafesleverirsin.kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. Ben şu andan itibaren birleştirme yapmazdım.

    Diğer 2 kovanı yavruya teşvik eder iyice beslerdim, ilk yavru kapanınca da anayı alıp anasız kovana verirdim zatenki ana arı değişmesi düşünülüyormuş.Eğer kovanda yeteri bal olduğunu düşünüyorsanız kek vermenizi tavsiye ederim ve kovanı mümkün olduğunca soğuktan korumanızı.

    Kovanda yeteri bal varsa çok güzel yavru atar.

    YanıtlaSil
  3. merhabalar.. şu dönem itibarı ile birleştirme iyi bir çözüm.. mevsim itibarı ile ana üretimine girmek riskli bir iş.. eski analar ile şimdilik yola devam havalar ısınıp ana arı yetiştirmeye müsait olduğu zaman onları kovandan alıp anasız arıların kendi analarını yetiştirmesini sağlayabilrsiniz bu yöntem arılarınızın en az 20 -25 gün yavrusuz kalması kolonilerinizin bunu kaldırabilecek gücü olmalıdır. tabi bu aradaa yaşlanıp ölen arıların yerine kapalı yavru takviyeside gerekecektir .. bunlarla uğraşıp diger kovanlardanda yavru almak yerine hazır ana arı vermek çok daha avantajlı geliyor bana yumurtlamaya başlayacak hazır ana sizin çok büyük bir avantajdır.kendileri ana üretse bile bal sezonuna büyük oranda kovan içi arısı ile girip sizin için verimli olmayackalardır. saygılarımla

    YanıtlaSil